Review Mésange Beha
De Mésange had van bij de lancering mijn aandacht getrokken. De longline-versie in kant gecombineerd met mesh: echt prachtig! En onder het motto #supportyourlocals was ik zeker en vast van plan deze ooit te maken.
De plunge-stijl was echter iets dat me deed aarzelen. Tot nu toe was het nooit een match tussen mijn bredere borsten en plunge behabeugels. Als ik ‘ze’ er al helemaal in kreeg, bleven ze ook nooit goed zitten. Maar kijk, ik was gemotiveerd om het er toch nog eens op te wagen.
Met elk patroon heb je eindeloos veel mogelijkheden om zelf variaties te bedenken, maar het is wel leuk dat Liesje van Hari Ito dat al voor ons heeft gedaan en haar patroon zo veelzijdig mogelijk heeft gemaakt. Bijvoorbeeld de keuze tussen kant en mesh, kort of longline, de manier waarop je het kant legt.
Bovendien is er een uitbreiding bij het patroon die je kan kopen: 2 extra soorten cups in niet-rekbare stof. Je kan hier dus echt wel alle kanten mee uit en kan dit patroon in zowat alle materialen maken.
Als ik een patroon de eerste keer maak, doe ik liefst zo weinig mogelijk aanpassingen en neem ik de maat die me voorgesteld wordt via de maattabel.
Het meten gebeurt bij dit patroon via de onderborstomtrek en de afstand tussen tepel en onderborst. Dat is anders dan bij de meeste lingeriepatronen waar je uitgaat van het verschil in volle borst en onderborst voor de cupmaat. Zo kom ik voor een onderborstomtrek van 69cm en volle borstomtrek van 84 cm (deze maat had ik hier dus niet nodig, maar ik vermeld het even ter vergelijking) uit op een 32B. Zowat altijd moet ik een cupmaat hoger gaan, maar tegen mijn instinct in, ging ik toch voor maat 32B. Ook omdat ik had gechat met Liesje en ze zei dat de cups eerder ruim vallen.
Ik ging voor de korte versie waarbij de voorkant volledig uit kant bestaat en de achterkant volledig in powernet. Omdat het een experiment is, nam ik stofjes die al lang in mijn kast liggen en waar ik geen grootse plannen mee had.
Een overzicht van de materialen die ik gebruikte voor de Mésange beha:
Het naaien van dit patroon gaat heel gemakkelijk. De voorste band bestaat uit 1 deel ipv 3, dus dat scheelt al wat naaiwerk.
De cups zitten ook snel in elkaar omdat je enkel een figuurnaad moet stikken. En ook het inzetten van de cups in de band gaat vlotter dan bij sommige andere patronen, waarbij je de stof van de cups heel secuur moet verdelen.
De werkbeschrijving bij het patroon is heel gedetailleerd en goed opgebouwd. Ideaal voor wie nog niet zo veel ervaring heeft met lingerie naaien. De beschrijving gaat ook verder dan enkel het in elkaar steken van de beha, en gidst je bv ook door materiaalkeuze, problemen met pasvorm en hoe je je patroon moet aanpassen.
Daarentegen is het wel jammer dat het patroon enkel in Engels beschikbaar is (ik weet dat dit voor velen een struikelblok is) en zijn de tekeningen niet altijd even duidelijk (wel als je al weet wat je doet natuurlijk).
Eventjes fastforward en de Mésange beha zit in elkaar. Op naar het passen!
De figuurnaad moet volgens patroon worden doorgestikt maar bij het passen zie ik echter dat die naad enorm tegen trekt en ter hoogte van de tepel echt een uitstulping vormt. Ik heb het stiksel van het doorstikken losgehaald en de cup valt veel mooier om de borst nu.
Zoals ik al vreesde is de cup niet breed genoeg voor mijn borsten. Ik ben het meest gebaat met een typische balconette vorm en mijn borst wil zich niet echt vormen in deze eerder druppel-vorm van de cup.
Maar ik wil het nog niet opgeven en ga een tweede versie proberen met een beugel van 1 maat groter.
Dus ik wil een beugelmaat groter gaan, maar binnen dezelfde bandmaat blijven. Er zit een superhandige tabel bij het patroon waarop per maat de bijhorende beugelmaat aangegeven is. Dit maakt het zoveel gemakkelijker ook om vooraf beugels te kopen.
Ik startte dus eerst vanuit de opgemeten maat 32B, vond in de tabel dat daarbij beugelmaat 80 hoort. Na het maken en passen, wil ik een beugelmaat groter, namelijk 85, en moet daarom maat 32C gaan maken. Eventueel zal ik daarbij de cup moeten verkleinen, maar opnieuw ga ik eerst proberen zoals het is.
Trouwens heel handig dat Small Bobbins de beugels verkoopt die bij dit patroon horen. Gewoon de plunge beugels aanklikken en de bijhorende maat. Easy peasy!
Deze versie maakte ik helemaal zoals de blauwe kanten beha. Opnieuw in stretch kant (van bwear.se), de cups zonder voering, met power mesh voor de achterband. De voorste band is gevoerd met niet rekbare tule.
Boven alle verwachtingen past deze versie van de Mésange beha heel erg goed. Er komt aan de buitenkant van de borst, onder de oksel, nog een klein beetje borstweefsel boven de beugel uit, maar minimaal.
We have a winner!
Veranderingen aan de cup zijn zelfs niet meer nodig. Hier heb ik dus ook mijn figuurnaad niet doorgestikt trouwens.
Ok, na een geslaagde poging, op naar een andere versie van de Mésange beha. De longline.
Misschien dat dit longline model door het gebruik van boning of baleinen sommige mensen afschrikt, maar dat is helemaal niet nodig. Deze plastic boning kan je ook kopen bij Small Bobbins, en die is heel gemakkelijk bij te knippen op de juiste maat. Het uiteinde kan je dan met een beetje schuurpapier glad schuren.
Een ander eventueel obstakel is de sluiting. Hiervoor koop je best een haken en ogen sluiting aan de lopende meter en knip je op de juiste lengte af. Die zijn niet in zoveel kleuren verkrijgbaar, dus het zal wel moeilijker matchen zijn met je stof. Bij Kantje Boord Amsterdam kan je deze kopen.
De gehele voorkant van de longline Mésange beha maakte ik in niet-elastische tule (van kantje boord). Zowel voor de cups als voor de voorste band gebruikte ik 2 lagen tule. De achterkant bestaat uit 1 laag powermesh (van Create a bra).
Omdat de cups hier niet elastisch zijn, kocht ik de aanvullende cups bij het patroon en maakte de versie met de figuurnaad.
Op naar het passen.
Opnieuw een heel geslaagde versie. Doordat de cups niet elastisch zijn, zie je hier en daar wel wat stof tegen trekken en vormt de stof zich niet 100% mooi om de borst maar ik ben nu echt wel aan het muggenziften. Deze beha zit PRIMA.
En wat een draagcomfort! Dit had ik echt niet verwacht. Normaal voel ik tegen de avond echt goed mijn beha zitten ter hoogte van het onderste elastiek en de sluiting. Dit geeft een vervelend gevoel op mijn ribben. Maar bij de longline zit het elastiek heel wat lager en dat is eens een leuke afwisseling. Ik ben voor volgende versies zelfs eerder geneigd de longline te maken vanwege het comfort (en deze oogt dan ook nog eens chiquer).
Het enige nadeel is voor mij de sluiting. Ik heb een mooie kant die ik wil gebruiken maar heb enkel beige en zwarte sluiting aan de lopende meter en die passen er niet bij.
Ziezo, dit is mijn review na 3 gemaakte versies van de Mésange beha. Ik hoop dat je deze info kan gebruiken als je zelf ook interesse hebt in dit patroon.
Zoek je eerder iets anders? Neem dan een kijkje in mijn patronengallerij.
Liefs,
Clio