Lingerie maken uit oude top


STOP! Smijt je oude t-shirts en tops uit katoentricot niet zomaar weg. Wie weet kan je ze nog een tweede leven geven als lingeriesetje. In deze blog toon ik je hoe ik van een oude top uit geribbeld katoentricot een supercomfy lounge lingerie setje maakte.Stof van een oude top recupereren


Inspecteer eerst je kledingstuk om te zien of er nog ‘goede’ stukken stof aanwezig zijn. Dit wil zeggen, groot genoeg om er een patroondeel uit te halen. Kijk of de stof niet al te veel pluist en of die niet al te versleten is (eventjes in het licht houden om goed te zien).

Tip: effen katoenen shirts zijn ideaal om te gebruiken als kruisjeskatoen.

Extra tip: deze oude shirts of tops zijn ook ideaal om mee te oefenen. Bijvoorbeeld als je een patroon voor de eerste keer maakt, of als je nog niet veel ervaring hebt en je mooie stoffen niet onmiddellijk wil verprutsen.Andere benodigdheden


Naast stof heb je ook nog biais-elastiek nodig, wat picot-elastiek die stevig genoeg is voor een BH en een smalle rekbare kant.

Ik voerde de top met stretch mesh. Je kan dit doen voor extra stevigheid, maar dat zorgt er wel voor dat het patroon anders gaat zitten. In mijn geval duwt het mijn borsten helemaal plat zoals bij een sport-BH en ben ik er dus niet tevreden over. Ik zou dus ofwel de voering moeten verwijderen (althans toch die aan het voorpand) ofwel een cupmaat groter moeten nemen.

Patronen voor de lingerieset


Omdat je soms maar weinig stof hebt om mee te werken, zal je vaak jouw ontwerp-idee wat moeten bijsturen. Ik wou bijvoorbeeld dit lounge lingerie setje maken, maar zowel de top als de slip eruit halen, was geen optie.

Dan ging ik maar eens snuisteren tussen mijn patronen en heb ik met de verschillende patroondelen gepuzzeld tot ik op iets kwam dat me beviel. En dat is deze set geworden.


Voor de top gebruikte ik het gratis patroon‘Hyacinth bralette’ van Ohhhlulu en voor de slip de Bella panties (in string-versie) van Evie la Luve. Deze string maakte ik eerder al in zwarte kant in deze blog.Werkwijze voor de lingerieset


De werkwijze voor het aan elkaar naaien van de patroondelen is identiek aan hoe ik het lounge lingerie setje maakte. Je kan dit mooi stap voor stap volgen in deze video-cursus of in deze blogreeks.

Ik ga de cursus uitbreiden met dit ontwerp waardoor je dan ineens ook leert hoe je er de stretch mesh voering in naait en hoe je afwerkt met picot-elastiek en kant. Als je de cursus al hebt, komt de nieuwe inhoud er trouwens automatisch bij.


De afwerking van de randen gebeurt op 3 verschillende manieren.


1. Afwerken met biais-elastiek

Bij de bralette gebruik ik biais-elastiek om de bovenrand af te werken en laat ik het elastiek doorlopen zodat dit ook het bandje vormt.

Wil je meer stevigheid in de bandjes? Gebruik dan BH-band of naai dun transparant elastiek in het biais elastiek.

Hoe je gemakkelijk biais-elastiek kan naaien, leer je in de cursus. In deze blog staan ook al heel wat tips.
2. Afwerken met picot-elastiek

De onderkant van de bralette wordt afgewerkt met picot-elastiek. Je hebt wat stevigheid nodig opdat de bralette mooi spant onder de borsten. Daarom zou ik een picot-elastiek van +1cm aanraden. Bv 15mm of zelfs richting de 20mm. Er bestaat ook fijne picot-elastiek voor slipjes, maar deze is te slap voor de onderkant van de bralette.


Het elastiek wordt bevestigd met een zigzag-steek, in 2 passages. Eerst leg je het elastiek met de pluizige kant omhoog, op de goede kant van de rand die je wil afwerken en stik je links van het elastiek, rondom rond.

Vervolgens trim je de naad bij tot tegen het stiksel. Je plooit het elastiek naar binnen en naait vanuit de binnenkant een 2e passage zigzagsteken, ook aan de linker kant van het elastiek.


3. Afwerken met rekbare smalle kant

Afwerken met kant is een goeie manier als je niet graag snijdende randen hebt of niet wilt dat je de randen door de kledij heen ziet.

Zoek een smal (ongeveer 1-2cm) rekbaar kantje uit en plaats de rand van de kant gelijk met de rand van de stof. Stik het kant op met een zigzagsteek. Het stikken doe je aan de binnenrand van het kant.

Nadien trim je de stof onder het kant bij tot tegen het stiksel. Dit doe je best met een apliqué-schaar.

Eindresultaat


Ziezo, in geen tijd heb je een oude top omgetoverd tot een prachtig en comfy nieuw lingeriesetje. Zo eentje dat je met plezier ‘smorgens aantrekt en ‘savonds nog steeds niet voelt zitten.

Want de string maakte ik ook al in kant, maar die is véééél comfortabeler in deze zachte geribde katoentricot.

Heb je zelf ook nog wat oude t-shirts en tops die liggen te wachten op een upcycle? Probeer dan zeker eens dit setje uit!


Liefs,

Clio


PS: Deel je eigen creatie van dit setje met #cliosatelier en tag me @cliosatelier.