Hibou Bodysuit patternhack


In deze blog toon ik je hoe je de Hibou bodysuit van Hari Ito lingerie kan hacken voor een strakkere look zonder extra design-elementen. Ik maakte het als een sample voor mijn Valentijnspakket (dat ondertussen is uitverkocht). Als je graag net dezelfde bodysuit maakt, lees dan gauw verder.

Patroon


Het pdf patroon wordt afzonderlijk verkocht door Hari Ito lingerie en dat vind je hier.

Ik haalde het patroon uit de La Maison Victor 6/2020. Hou er rekening mee dat in de versie van LMV de naadwaarden niet zijn toegevoegd, maar dat er bij de werkbeschrijving staat dat ze wél zijn toegevoegd! (foutje in geslopen).

Hibou bodysuit hack


Met een paar simpele aanpassingen, kan je dezelfde versie maken als mijn rood Valentijnsbodysuit.


Aanpassing 1:

Aan de beenuitsnijdingen van de Hibou bodysuit liet ik de extra delen voor- en achteraan gewoon weg. In het voorbeeld bij het oorspronkelijke patroon zijn deze in mesh.

Hier moet je verder niets voor aanpassen. De zijnaden sluiten mooi aan, ook als je de extra delen weglaat.

De laatste paar jaar worden de beenuitsnijdingen steeds groter (of dieper; in essentie: minder bedekking) en ik vind de look zonder de mesh delen dus iets moderner. In mijn versie is het trouwens nog steeds niet héél erg uitgesneden hoor.
Aanpassing 2:

De cups vooraan naaide ik in 3 delen: 2 zijdelen en een middenvoor deel. In het oorspronkelijke patroon zijn dat 5 delen.

Eerst ga je bij deel A (voorpand cup top) beide hoekjes ter hoogte van de bretel verbinden en deze lijn doorknippen. Vervolgens plak je het zijdeel daarvan bovenaan aan deel C (zijcup) en het middendeel bovenaan deel B (voorpand cup).


Nu heb je 2 patroondelen: een zijcup en een middenvoor cup. De zijcup knip je 2 x uit (gespiegeld) en de middenvoorcup knip je 1x uit aan de stofvouw.

Bij het naaien hoef je nu enkel deze 2 cupnaden te stikken.
Aanpassing 3:

Patroondeel F (rugpand top, in mesh), plak je bovenaan patroondeel E (rugpand). Je knipt dit deel 1x aan de stofvouw en hebt nu je volledige rugpand in 1 deel. Ook hier dus minder naaiwerk 😉Naadwaarden toevoegen


Vergeet niet om aan elke naad die je zal moeten stikken nog een naadwaarde toe te voegen. Bij lingerie is dit standaard 5mm, maar je mag hier zelf in kiezen. Als je liever wat gemakkelijker werkt en 1cm naad neemt, gaat dat evengoed, en trim je de naad nadien wat bij.

Bij de randen die je gaat afwerken met elastiek moet je evt ook naadwaarde voorzien. Werk je met biais-elastiek, dan is dat niet nodig. Werk je net zoals in mijn voorbeeld met picot-elastiek, dan voeg je de breedte van het elastiek toe. Let wel: enkel de breedte van het elastiek waarop je stikt, de sierrand reken je niet mee.Werkvolgorde voor Hibou bodysuit


Er zit een heel goeie werkbeschrijving bij het patroon, maar ik vertel je nog even kort de stappen die ik volgde bij het naaien.

  1. Zijcup aan middenvoorcup naaien
  2. Cups aan voorpand naaien
  3. Voorste kruisnaad naaien (ik maakte deze body zonder sluiting, maar de aanpassingen voor een sluiting zitten bij het patroon)
  4. Achterste kruisnaad naaien
  5. Zijnaden naaien
  6. Beenuitsnijdingen afwerken met elastiek
  7. Decolleté afwerken met elastiek
  8. Rugpand + zijcups afwerken met elastiek en wat elastiek overlaten om een lusje rond een ringetje mee te vormen
  9. BH-bretellen maken en vastnaaien aan ring vooraan en aan rugpand op 6 cm van het midden.


Ziezo, een korte handleiding om deze Hibou bodysuit eenvoudiger qua methode en minimalistischer qua design te maken. Deze naait ontzettend snel in elkaar en ziet er super uit! Ook over de pasvorm ben ik uiterst tevreden. Ik heb er helemaal niets voor moeten veranderen.

Op gebied van steun moet je niet zoveel verwachten, maar indien je dat wel nodig hebt, kan je de cups voeren met een stevige mesh (dan eventueel wel een maat groter gaan thv de cups).

Het is echt mijn favoriete lingerie-stuk in mijn kast en deze wordt zeker niet uitsluitend met Valentijn gedragen.Liefs,

Clio