‘Waarom zou je nu een moodboard maken?’ denk je wellicht. In onze opleiding Lingerie en korsetterie werd er door vele studenten serieus gevloekt op al die moodboards die we voor elk setje moesten maken. Ik vond het daarentegen net heel leuk om te doen. Enerzijds omdat ik heel graag ontwerp en ook voor elk setje een mood, vibe of gevoel wou uitwerken. En anderzijds omdat je door het maken van een moodboard veel concreter aan het werk kan gaan. Je hebt een bepaald idee tastbaar en visueel gemaakt. Gewoonweg jouw ideeën schetsen en er stofstaaltjes naast plakken kan dat natuurlijk ook al doen.
Laten we er van uitgaan dat je een lingeriesetje wilt maken bestaande uit een beugelbeha en een slipje, maar je hebt nog geen flauw idee hoe het er moet uitzien. Hier zijn enkele tips om ontwerpinspiratie op te doen:
Nu heb je een heleboel materiaal, vaak zelfs veel te veel en weet je nog niet wat je nu echt gaat maken. Om de verschillende beelden te filteren en er enkel uit te halen wat je nodig hebt, kan je verschillende methodes toepassen.
Als je het zo praktisch mogelijk wilt houden, zoals in het voorbeeld van de beugelbeha + slipje, zoek je al alle foto’s die je uitgescheurd of gepind hebt bij elkaar die aan dit criterium voldoen. Normaalgezien zijn dit al allemaal foto’s van beha’s die jij mooi vindt of modellen die jou goed staan.
Verder kan je je laten leiden door de seizoenen. We maken nu een beha in de winter en dan mag het al wat luxueuzer en rijker zijn. Denk aan fluweel, kant, zwart, bordeaux, goud,… Maar ook qua ontwerp kan er al wat meer want in tegenstelling tot in de zomer zit de beha verstopt onder verschillende kledinglaagjes.
Heb je nog geen stoffen en andere materialen, dan kan je door het verder uitwerken van het moodboard echt dié materialen uitzoeken die bij jouw visie passen. Je kan het moodboard zelfs doorsturen of meenemen naar de winkel zodat zij je heel gericht kunnen helpen.
Of je vertrekt vanuit de materialen die je hebt en zoekt beelden die daar bij passen. Heb je zwarte kant waarmee je een beugelbeha wilt maken? Zoek dan op pinterest naar ‘lingerie zwarte kant’ (soms lukt het beter met Engelse zoektermen) of scroll door instagram en facebook door hashtags te gebruiken. Of zoals ik hieronder deed met pastel blauw.
In deze fase ga ik ook op zoek naar het patroon dat ik als basis ga gebruiken. De bijkomende inspiratie-beelden dienen dan om mijn patroon verder uit te werken bv ontwerp-elementen toevoegen of het patroon aanpassen om andere materialen te gebruiken,…
Wil je niet zo concreet beginnen, maar eerder vanuit een abstract idee ontwerpen, dan kan dat evengoed. Ik liet me al inspireren door liedjes, films, schilderijen, maar evengoed door een emotie of een mooi uitzicht op een wandeling. Vaak begint daarmee het idee en ga ik dan in bovenstaande mediums op zoek naar de beelden die bij mijn idee passen.
Je kan oldschool aan de slag met een A3 tekenpapier waarop je jouw beelden, schetsen en materialen plakt. Ik vind dit echt zo knutseltijd en geniet daar enorm van. Je kan het heel chaotisch aanpakken of heel minimalistisch en clean. Jouw samples, maar ook gedroogde bloemen of bladeren geven extra textuur aan jouw moodboard.
Je kan het ook digitaal aanpakken en mijn favoriete tool daarvoor is Canva. Een programma dat je gratis of betalend kan gebruiken. Uiteraard zijn er meer opties als je betaalt. Om te beginnen met een moodboard kan je in het zoekvenster in het midden ‘moodboard’ typen. Dan krijg je al een heleboel kant en klaartemplates te zien die je gemakkelijk met jouw eigen foto’s en kleuren kan invullen. Als je niet wenst te betalen, moet je wel een gratis template uitkiezen. Anders zal je wel kunnen ontwerpen in een betalend template, maar het niet kunnen downloaden. In Canva zelf vind je ook ontzettend veel foto's die je kan gebruiken voor je moodboard.
Charlotte Jaubert maakt prachtige moodboards in Adobe en heeft ook enkele video tutorials waaronder deze.
Een moodboard is niet perse nodig, maar een ontwerpschets wél. Dat moet niet perfect getekend zijn en zelfs niet ingekleurd worden. Het gaat er vooral om dat alle technische aspecten erop staan. Door de beha te tekenen zoals jij die gaat maken (zo gedetailleerd mogelijk met de juiste elastieken en afwerkingen) heb je eigenlijk al een groot deel van het denkwerk bij het patroontekenen gedaan.
Elk patroon moet je namelijk aanpassen aan de materialen die jij gebruikt. Bv als je bij een beugelbeha onderaan een rand in kant gebruikt in plaats van een afwerking met biais- of picotelastiek. Of de manier waarop je de beha-bandjes gaat vastnaaien. Deze details kunnen de werkwijze of de volgorde van de verschillende stappen ook gaan beïnvloeden. Mijn ervaring is elke keer dat je tijd wint door het eerst op papier te tekenen.
Je kan templates kopen via Fashionary of eens door google zoeken naar fashion sketch of croquis.
Een heel leuke manier om te schetsen is My body model gebruiken. Een website en app waarin je al jouw maten moet ingeven en dan krijg je een template met exact jouw afmetingen. Zo zie je bij het tekenen onmiddellijk hoe iets staat op jouw lichaam. Of je bijvoorbeeld eerder voor een slip met lage of hoge taille moet gaan, diepere beenuitsnijdingen etcetera.
Ziezo, dit zijn al heel wat tips om gemakkelijk en snel een moodboard en/of ontwerpschets te maken.
Waarom maakte ik nu deze blogpost? Omdat ik in januari een naaiweekend organiseer en ik de deelnemers al wat wil laten voorbereiden. Niet verplicht natuurlijk, maar als je al weet wat je wil maken en dit zo uitgebreid mogelijk op papier hebt, dan zal het naaien véél vlotter verlopen. En dat is natuurlijk wat we willen op zo’n naaiweekend hé, productief naaien en zo min mogelijk uit elkaar halen en opnieuw starten.
De eerste avond komen Naaiclusief en Create a bra hun stoffen en materialen verkopen. Met een moodboard of wat schetsen van wat je wil maken (in dat weekend of in de toekomst) kan je veel gerichter inkopen doen in plaats van wat random stoffen en elastieken uit te kiezen.
In mijn volgende blogpost help ik nog meer met de voorbereiding van het naaiweekend want dan krijg je een overzicht van heel wat soorten patronen voor een beugelbeha.
En zeg nu eens, heb je goesting gekregen om een moodboard te maken?
Liefs,
Clio