Als je nog nooit een beugelbeha maakte en even naar de ‘benodigdheden’ kijkt bij jouw patroon, is het vooral overweldigend. Enkel al de verschillende soorten elastieken leken voor mij ooit een enorme hindernis om effectief aan het project te beginnen. Maar panikeer niet 😊 Het is eenvoudiger dan je denkt.
De gemakkelijkste manier om alle materialen in huis te halen, is door een beha-kit te kopen waarin alles zit én alle kleuren op elkaar afgestemd zijn.
In de video zie je alle materialen die ik gebruikte voor de BH en hieronder lijst ik ze nog eens op met een uitgebreide uitleg.
Wat buitenstof betreft kan en mag eigenlijk alles. Je moet vooral weten waar je rek nodig hebt en waar net niet. Dat staat normaal wel aangegeven in het patroon dat je gebruikt. Ook hangt de stof erg af van het gebruik van de beha. Wil je een comfortabele en stevige beugelbeha, dan zal je meestal niet dezelfde delicate stofjes kunnen gebruiken als bij de ‘fantasie-beha’s’. Maar ook hier valt een mouw aan te passen door een goede voering.
Mijn voorbeeld is met rekbare kant, maar je kan in principe wel elke soort stof gebruiken aan de buitenkant. Zo lang je dan maar een goede niet rekbare voering hebt voor de band. Ik voerde de cups met padding, maar voor dit patroon heb je eigenlijk zelfs geen voering nodig aan de cups.
Voor de rugdelen van een beugelbeha gebruik ik stretch mesh. Wil je extra stevigheid dan kan je die dubbel leggen, ofwel een power mesh gebruiken. Lycra is ook geschikt voor de rugpanden. Ik maakte al beha’s met rugpanden in katoentricot, maar dat zal niet altijd lukken.
Stretch mesh heb ik altijd in huis in verschillende kleuren en ik koop er telkens 1 meter van. Je kan het gebruiken als voering voor een badpak. Je kan er slipjes en body’s mee maken. Ik draag het graag omdat het zo licht is en het oogt wat moderner en jonger dan lycra.
De stof verwerkt wel iets moeilijker dan lycra omdat die zo fijn en rekbaar is. Hou daar dus rekening mee als beginner. Een allereerste slipje maken in een stretch mesh is zeker een zware uitdaging waar ik me niet aan zou wagen.
Bij een beugelbeha moet de band voor steun zorgen en mag die niet rekken in de breedte. Is jouw buitenstof niet stevig genoeg dan heb je voering nodig. Hiervoor kan je beha tule, charmeuse of sheer cup lining kopen.
Bij sommige is er in beide richtingen geen rek, bij anderen een lichte rek in 1 richting. Zorg dan zeker dat er in de horizontale richting van de band geen rek mogelijk is.
Ook de cups kan je voeren. Kijk dan goed op het patroondeel naar waar de meeste rek moet zitten en hou hierbij rekening bij het knippen van de voering!
Ik maak graag een beugelbeha mét padding. Het geeft meer structuur en meer dimensie aan je beha.
Typisch gebruik je hiervoor padding of cut and sew foam dat je knipt in dezelfde patroondelen als je behapatroon en dat je naait tot een cup. Deze cup overtrek je dan met de cup uit buitenstof.
Padding koop je in verschillende diktes, kwaliteiten en kleuren. Zoek dus een beetje rond naar de soort padding die best past voor jouw naaiproject.
In deze blog toon ik je hoe je bij elk beha-patroon padding kan toevoegen.
Naadtape is voor mij hét geheim voor een mooie afwerking binnenin. Het is een niet rekbaar smal bandje (ongeveer 1 cm of minder) dat je in verschillende kleuren kan krijgen.
Ik bedek er de naden van de cups mee, de zijnaden, maar bv ook de naden als ik een slipje maak in stretch mesh waarbij de binnenkant doorschijnt naar buiten toe.
Door de naden door te stikken met deze naadtape, maak je ze ineens ook steviger.
Dit zal iedereen wel in huis hebben denk ik. Dit elastiek heeft een matte en glanzende kant en een vouwlijn in het midden. Je vouwt het elastiek om de rand heen voor een mooie afwerking. Of je maakt bandjes of sier-elementen met dit elastiek. Bij deze beugelbeha werk ik de bovenrand en onderrand van de rugpanden af met biais elastiek.
Met enkel wat tricot en biais elastiek kan je in principe al een hele set slipjes en bralettes maken. Ook voor het afwerken van badmode gebruik ik biais elastiek.
Ik werk het liefst met 20mm breedte omdat die gemakkelijker naait, maar 15mm wordt het meest gebruikt. Eigenlijk kies je gewoon zelf welke look je mooi vindt, maar als beginner is het beter om een iets bredere elastiek te kopen.
In deze blog lees je hoe ik het biais elastiek verwerk.
Picot elastiek heeft 1 zachte, pluchen zijde en een geschubde rand. Deze is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en de ene is al stugger dan de andere.
Bij de beha uit de video heb ik de onderkant van de band afgewerkt met picot elastiek, maar niet op de traditionele manier. Normaal stik je picot elastiek eerst op de buitenkant van de rand en vervolgens vouw je die naar binnen en stik je nogmaals. Hier wou ik de rand in kant houden en heb ik het picot elastiek slechts 1 x doorgestikt aan de binnenkant.
Voor de onderkant van een beugelbeha gebruik je best een wat breder picot elastiek met voldoende stevigheid. Minstens 15mm. Al is de mijne hier minder dan een centimeter. Dat is enkel aangeraden als je geen al te zware borsten hebt.
Dit is een elastiekje van ongeveer 3mm breed. Ideaal om aan de bovenrand van de cup te stikken zodat deze niet gaat gapen. Zélfs als je padding gebruikt, is het beter om ook dit elastiekje op te stikken.
Je vindt deze elastiekjes in verschillende kleurtjes zodat ze kunnen matchen met jouw kant of mesh en het niet te veel opvalt. Ook smal doorzichtig elastiek kan je hiervoor gebruiken.
Voor de bandjes gebruik je beha elastiek of schouderband. Ik gebruik meestal 12mm breed. Voor extra steun en comfort neem je best iets breder.
Vergeet niet om de diameter van jouw schuivers en ringen af te stemmen op je schouderband!
Deze vergat ik in de video.
Je koopt ze meestal per set van 2 ringen + 2 schuivers. In metaal of plastic en alle mogelijke kleuren.
Bij oude beha’s haal ik steevast de schuivers en ringen eraf (net als de sluitingen en beugels) en recupereer ik die om er nieuwe beha’s mee te maken.
Voor een beugelbeha heb je natuurlijk een paar beugels nodig. Deze schuif je in de tunnel die je hebt gecreëerd met beugelband. Ik heb hier een vrij dunne en zachte beugelband gebruikt. Je vindt er vrij veel verschillen in. Denk vooral ook aan wat je zelf tegen je huid wilt voelen bij het kiezen van beugelband.
De juiste maat beugels kiezen is niet zo eenvoudig. Je kan afgaan op je patroon en meten. Dat is de methode die door de patroonmakers meestal wordt aangeraden. Maar ik ondervind daarbij toch dat het naargelang de stoffen die je hebt gebruikt nog kan afwijken. Als je eerst de beha maakt en dan de beugels erin gaat passen in de winkel, ben je zeker.
Beugels komen in verschillende vormen naargelang het type beha. Heb je hierin geen ervaring, laat je dan adviseren door de winkel! Bij online bestellen geef ik soms gewoon het patroon en de maat die ik gebruik door waarop ze zelf de beugels erop gaan passen.
Deze sluiting komt van een oude beha. Maar je kan sluitingen in alle kleuren en maten kopen, en ook aan de lopende meter. Dat is bv handig als je een longline beha maakt. Dan knip je zelf de sluiting af naargelang het aantal rijen dat je verkiest. Hoe meer rijen, hoe meer stevigheid!
Vergeet bij het knippen van de stof niet steeds eerst het patroon van het rugpand aan te passen aan de sluiting. Dat is iets dat je echt élke keer moet doen.
Ik gebruik niet altijd een decoratie, maar het maakt een beha natuurlijk wel echt af of iets luxueuzer. Je kan zelf strikjes maken uit oude lintjes of ze kant en klaar kopen. Of ga voor andere decoraties zoals pareltjes, hartjes, vlinders,… Elke materiaalshop heeft wel een assortiment aan decoratie.
Ziezo, dat zijn alle materialen die ik heb gebruikt om deze beugelbeha te maken. Ik verschiet er eigenlijk zelf van dat het toch best een lang lijstje is.
Wil je weten waar je al deze materialen kan kopen? Daar help ik je ook graag mee. Ik maakte een handige gids met webshops én met materialen. Daarin vind je waar ik welk item het liefste shop. Je kan deze hier gratis downloaden.
Heb je graag hulp bij het uitkiezen van materialen voor jouw project? We kunnen dat samen overlopen in een videogesprek. We bekijken welk patroon je gaat maken en welke materialen het meest geschikt zijn, alsook waar je ze kan kopen (want soms vind je niet alles in dezelfde shop helaas). Voor zo’n begeleiding van een half uur (of langer), kan je hier terecht.
Ik hoop dat ik je met deze blog ook al goed op weg heb gezet!
Liefs,
Clio